You are currently viewing Frango piri-piri: król portugalskiej kuchni

Frango piri-piri: król portugalskiej kuchni

Jest wielką, naszą miłością, a zwie się frango piri-piri. Mówią też na niego frango no currasco, frango assado com piri-piri. Robiony na grillu z sosem piri-piri, oczywiście. Nie da się przejść koło niego obojętnie, bo pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej.

Portugalskie frango są znacznie mniejsze niż kurczaki w Polsce. Pieczone są połówki, rozłożone na grillu niczym na plaży, potem dzielone tasakiem na kawałki. Do tego batatas fritas, tomates i vinho branco. Sałatka to sałata, pomidory i cebula z oliwą i octem winnym.

Frango piri-piri jest wszędzie, bo to portugalska, kulinarna świętość, jeszcze z ery odkrywców. To wtedy Portugalczycy przywieźli, podobno z Mozambiku, piri-piri. Mamy swoje ulubione restauracje, gdzie najczęściej go zamawiamy. Zrobiony w niezwykle prosty sposób, aromatyczny i soczysty jest przebojem wieczorów z przyjaciółmi, którzy nas odwiedzaja. Gdy pytamy w ostatnim dniu, na co macie ochotę? Najczęstsza odpowiedź to: frango piri-piri.

Skąd wzięło się frango piri-piri?

Istnieje wiele legend na temat pochodzenia frango piri-piri. Według jednej z nich, marynata piri-piri została przywieziona do Portugalii z Afryki przez portugalskich kolonizatorów. Inna legenda głosi, że potrawę stworzył mnich z Algarve, który szukał sposobu na uleczenie chorych na grypę.

Jak zrobić frango piri-piri?

Przygotowanie frango piri-piri jest stosunkowo proste. Wystarczy marynować kurczaka w mieszance oliwy z oliwek, papryki chili, czosnku, oregano i innych przypraw. Następnie kurczak jest pieczony lub grillowany do miękkości.

Pieczony kurczak z sosem piri-piri (przepis na 2 porcje)

Składniki:

  • 1 mały kurczak (około 1,3 kg), rozcięty na pół wzdłuż
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 30 g masła w temperaturze pokojowej
  • Świeży tymianek
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól do smaku
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sos piri-piri:

  • 2 papryczki piri-piri (lub podobne), grubo posiekane
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • Sok z 1 cytryny
  • 20 ml białego wina porto
  • Sól do smaku
  • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • Świeża kolendra do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. W misce wymieszaj masło, czosnek, tymianek, sok z cytryny, sól i pieprz.
  3. Natrzyj marynatą kurczaka ze wszystkich stron.
  4. Umieść kurczaka w naczyniu żaroodpornym.
  5. Piecz przez około 1 godzinę, aż kurczak będzie ugotowany.

Przygotowanie sosu piri-piri:

  1. W blenderze umieść papryczki piri-piri, czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, wino porto, sól i pieprz.
  2. Zmiksuj na gładki sos.
  3. Dodaj posiekaną kolendrę do sosu.

Podanie:

  1. Podawaj pieczonego kurczaka z sosem piri-piri.
  2. Możesz podawać z ryżem, ziemniakami lub sałatką.

Gdzie zjeść frango piri piri w okolicach S.B. Messines?

Polecamy nasze dwie ulubione restauracje. Jedna jest w Messines, a druga tuż koło naszego domu.

Papryczki piri-piri z naszego ogródka