Portugalczycy przywieźli piri-piri z Mozambiku w okresie podbojów i uczynili swoim narodowym dobrem. Malutkie, czerwone papryczki dodają niemal do każdej potrawy.
Narodowym dobrem jest też frango piri-piri, czyli mały, grillowany kurczak. Sekret jego smaku to marynata z papryczek i sos piri-piri. Pyszny. Mamy do frango słabość i zabieramy wszystkich znajomych do ulubionej Churrasqueiri Fatinha w Messines, bo tam jest najlepszy (tak nam się w każdym razie wydaje).
Piri-piri to nie tylko nazwa ostrej papryczki, ale też symbol portugalskiej kuchni, znany i uwielbiany na całym świecie.
Odkryj sekret piri-piri:
- Pochodzenie: Papryczka piri-piri wywodzi się z Afryki, a do Portugalii przywieźli ją portugalscy odkrywcy.
- Smak i zastosowanie: Piri-piri słynie z pikantnego, owocowego i aromatycznego smaku. Wykorzystywana jest do marynowania mięs, robienia sosów i pikantnych potraw. Suszone owoce piri-piri są częstym składnikiem kuchni portugalskiej.
- Potrawy z piri-piri: Najbardziej znanym daniem z piri-piri jest frango piri-piri, czyli pikantny kurczak pieczony na grillu. Popularne są też sosy piri-piri do mięs, ryb i owoców morza, a także pikantne pasty i marynaty.
- Regiony: Piri-piri jest szczególnie popularne w regionie Algarve, skąd pochodzi frango piri-piri.
Piri-piri to nie tylko pikantny dodatek, ale ważny element portugalskiej kultury kulinarnej. Spróbuj piri-piri podczas pobytu w Portugalii i poczuj prawdziwy smak tego kraju!